Geld lenen van je ouders en dan in mediation

Geld lenen van ouders en dan in mediation - Mediation Eerst

Geld lenen van je ouders kan een oplossing zijn wanneer de bank even niet thuis geeft. Voor jonge mensen is het vaak moeilijk om een banklening te krijgen en ouders willen hun kinderen graag helpen. Maar geld is ook vaak de oorzaak van stevige conflicten binnen de familie. Hoe los je die op? Want je wilt met de feestdagen uiteindelijk wel gezellig met de familie om tafel zitten.

Je bent jong en je hebt geld nodig

Als je jong bent en je staat aan het begin van je carrière, is het vaak moeilijk om geld te lenen. Je wilt bijvoorbeeld een eerste hypotheek of hebt geld nodig om een opleiding te volgen, een auto te kopen of een bedrijf te beginnen. De bank geeft echter niet thuis. Misschien kunnen je ouders je helpen?

Een artikel in het Financieele Dagblad beschrijft waar je op moet letten wanneer je serieus geld gaat lenen van je ouders. Want in tegendeel tot wat je wellicht denkt, is geld lenen van je ouders meer dan een afspraak tussen alleen jou en je ouders. Zo een lening kan ook de relatie met je broers en zusters beïnvloeden. En ook de fiscus kan voorwaarden stellen aan de lening.

Waar je op moet letten

In het FD lees je verstandige tips waar je op moet letten als je geld van je ouders gaat lenen. Bedenk dat wanneer jij een lening krijgt, jouw broers en zusters een gelijke behandeling verdienen. En wat gebeurt er als je ouders overlijden voordat de lening terugbetaald is? Eigenlijk heb je dan een voorschot op je erfenis gekregen.

Het is nuttig om de afspraken op papier te zetten. Om misverstanden later te voorkomen, maar ook om officiële redenen. Als je ouders bijvoorbeeld jou met een hypotheek helpen, is de rente alleen aftrekbaar wanneer je minstens de bancaire rente betaalt en er een hypotheekakte is opgesteld.

Wanneer het misgaat

Waar geld een rol speelt, kunnen conflicten ontstaan. Ook tussen familieleden. Wellicht vindt een zuster dat jij (weer) voorgetrokken bent door je ouders. Of ontstaat er een sfeer waarbij je je voor elke privé-uitgave moet verantwoorden, omdat de lening nog afgelost moet worden. En stel dat je even niet kunt aflossen, bijvoorbeeld omdat je ontslagen bent?

Er zijn veel oorzaken te bedenken waardoor die hulpvaardige lening van jouw ouders opeens een splijtzwam in de familie wordt. Er ontstaat een stevige ruzie binnen de familie en jullie komen er samen niet meer uit. Wat kun je doen; met elkaar gaan procederen? Dan komt het zeker niet meer goed.

Soms zijn de gemoederen zo verhit dat je niet meer redelijk met elkaar kunt praten. Denk dan eens aan mediation. Een mediator velt geen oordeel, maar helpt jullie om in goed overleg het conflict samen op te lossen. De mediator zorgt dat jullie weer op een opbouwende manier met elkaar in gesprek komen. Bovendien houd je zelf invloed op het eindresultaat. Dat eindresultaat is een afspraak waarmee alle partijen mee kunnen leven. Wel zo belangrijk, als je familie van elkaar bent.

Zelf een familieconflict?

Heb je zelf een conflict met familieleden? Bijvoorbeeld door het lenen van geld van je ouders (of juist aan je kinderen), een ruzie over een erfenis of de nieuwe partner van een van je ouders? Ik ben een mediator in Den Haag en heb regelmatig zaken waarbij familieleden niet meer door één deur kunnen.

Emoties spelen vaak een rol. Met mijn ervaring weet ik de redelijkheid weer terug te krijgen bij partijen. Meestal komen we in enkele sessies tot een bevredigende oplossing voor alle partijen. Wel zo prettig als je met feest- en verjaardagen weer gezellig met de hele familie om tafel kunt zitten.

Wil je eens samen bespreken hoe we jouw familieconflict kunnen oplossen? Ik ben mediator in Den Haag en heb – samen met de betrokken partijen – al veel van dit soort conflicten tot een bevredigende oplossing gebracht. Neem dan contact op of bel mij: 0610949917 voor een vrijblijvend gesprek.

Meer lezen

Lenen van je ouders? Dit zijn de valkuilen (FD).

Foto Askar Aabayev.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.