Kun je ontslagen worden wegens een relatie op het werk?

Deze week werd topman Steve Easterbrook van hamburgergigant McDonald’s ontslagen wegens een relatie op zijn werk met een medewerkster. De interne gedragscode van het bedrijf staat dit niet toe. Zou dit in Nederland ook kunnen gebeuren, en wat moet je dan doen? Er zijn twee antwoorden.

In 4% van alle Nederlandse werknemers is sprake van een ‘echte relatie’, dus gehuwd of samenwonend, maar er zijn natuurlijk veel meer amoureuze affaires – van flirt tot verloofd – in het Nederlandse bedrijfsleven. Men zegt dat tweederde van alle werkenden wel eens ‘iets’ heeft gehad op de zaak. Dat maakt de kans op een easterbrookje best groot. Maar kun je ook ontslagen worden wegens een relatie op het werk?

Er is zoiets als een privéleven

Nederland is geen Amerika en een Nederlandse werkgever die zich bij de rechter meldt met een ontslagaanvraag voor een medewerker met een interne relatie heeft wel wat uit te leggen. Relaties – ook binnen de kantoormuren – worden geacht tot het privédomein te behoren. Ook een interne gedragscode verandert daar niets aan. De rechter zal oordelen dat de werkgever dit niet had mogen bedingen.

Wacht nog even met een stap verder te gaan met die verleidelijke collega waarmee je veertig uur per week doorbrengt. Een relatie is opeens een stuk minder privé wanneer het de sfeer op het werk beïnvloedt of de belangen van de werkgever worden geschaad. Bijvoorbeeld doordat de ene partner de ander op het werk voortrekt of bij het beëindigen van de relatie de bedrijfsvloer een battlefield wordt en het werk eronder lijdt. Dan bestaat de kans dat de rechter de werkgever gelijk geeft en ontslag toestaat.

Metoo

Sinds twee jaar de #Metoo-beweging vast voet heeft gekregen worden relaties op het werk ook anders bekeken, zeker wanneer de ene partner een hogere functie dan de andere heeft. Ook als beide partners het gevoel hebben dat er helemaal geen sprake is van ‘metoo’. De partner met de lagere functie kan daarover van mening veranderen en de superieur zit al snel in een moeilijke positie. Dit kan reden zijn om ontslagen te worden wegens een relatie op het werk.

Wat kun je eraan doen?

‘Geen relatie beginnen’ is natuurlijk makkelijk gezegd, maar het hart laat zich niet dwingen. Als het eenmaal zover is en er is ook maar de kleinste kans dat dit de belangen van de werkgever raakt, meldt het dan aan de werkgever. Je toont in ieder geval dan dat je er transparant over bent.

Als je werkgever er dan toch een probleem van maakt, kun je je afvragen of je deze affaire bij de rechter wilt laten belanden. Het is bepaald geen pretje om de liefde van je leven en je droombaan onderwerp van een juridisch dispuut te maken, waarbij rechter, advocaten en collega’s met het belangrijkste in je leven gaan bemoeien. En omdat de uitkomst ongewis is, kun je je als werkgever ook beter even achter het oor krabben.

Ik denk dan ook dat mediation voor een dergelijk arbeidsconflict de beste oplossing is. In een discrete, vertrouwelijke setting bespreekt de mediator, als een onpartijdige bemiddelaar, de verschillende mogelijkheden, daarbij rekening houdend met de belangen van alle partijen. Zo kom je samen tot de beste oplossing, zonder verrassingen. En leef je nog lang en gelukkig.

Meer lezen

Liefde op de werkvloer is een battlefield (FD)

McDonald’s verbiedt relaties op het werk, maar hoe zit dat in Nederland? (NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Maria ten Hoeve schreef:

    Interessant om te lezen over relaties op het werk. Twee ex-collega’s van mij op kantoor hebben dit meegemaakt, met mediation van een notaris als gevolg. De werkgever deed moeilijk maar uiteindelijk heeft mediation geholpen bij dit arbeidsconflict, iedereen werkt er nog steeds en zelfs de relatie heeft het overleeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.