Problemen met de buren?

Problemen met de buren?
Problemen met de buren?
‘Eén op de vijf Nederlanders heeft ruzie met de buren’ blijkt uit een onderzoek van het tv-programma EenVandaag van september 2019. Problemen met de buren kunnen ontstaan door een meningsverschil over geluidsoverlast, afval, de afscheiding tussen de tuinen en nog veel meer. Eén ding is duidelijk: in 84% van de gevallen ligt de oorzaak bij de ander, volgens de betrokkenen dan.

Naar de rechter

Wanneer u problemen heeft met de buren kunt u naar de rechter stappen en een rechtszaak of zelfs een kort geding (als het om een dringende zaak gaat) beginnen. Globaal verdeelt de rechtbank dit soort rechtszaken in drie soorten:

  • U wilt dat de buren iets doen of juist nalaten;
  • U wilt dat de buren een schadevergoeding aan u betalen;
  • Of een combinatie van beide.

Natuurlijk is een rechtszaak een laatste redmiddel: u komt er samen niet meer uit en wilt dat de rechter een beslissing voor u (u en uw buren) neemt. En degene die de rechtszaak aanspant verwacht natuurlijk die te winnen. Maar als dat nu eens anders uitpakt?

Is er een alternatief?

Of u nu wint of verliest, na de rechtszaak is de stemming tussen u en uw buren voorgoed verpest. Daarnaast bent u beiden een boel geld kwijt aan advocaatkosten. Beter is het om voor mediation te kiezen. Bij mediation schakelen beide partijen een onafhankelijk bemiddelaar in, een mediator, die in gezamenlijk overleg en met begrip voor beider standpunten naar een oplossing toewerkt. U hoeft dan niet af te wachten wat een rechter beslist, maar draagt beiden bij aan de beste oplossing voor uw probleem.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.