Kwart miljoen vergoeding voor zorghoofd door geëscaleerd arbeidsconflict

Een unithoofd dat al 21 jaar in dienst was van het Haga Ziekenhuis krijgt plotseling ontslag. De kantonrechter was het helemaal niet eens met hoe haar werkgever dit arbeidsconflict afhandelde en veroordeelde het ziekenhuis tot een vergoeding van in totaal € 243.000. Wat ging er mis en had mediation geen beter resultaat gegeven?

Het unithoofd werkte ruim 20 jaar tot volle tevredenheid bij het Haga Ziekenhuis totdat een interim manager vond dat ze niet goed functioneerde. Waarom ze niet goed functioneerde vertelde hij niet; dat moest ze zelf maar verzinnen. Aangezien zij geen enkele reden daartoe zag, werd ze geschorst.

Haar collega’s waren het niet eens met de beslissing en protesteerden. Daarop draaide het ziekenhuis bij. Ze probeerden het unithoofd weer terug te laten komen, maar pakten haar ook toen stevig aan. Toen ze er samen niet uitkwamen vroeg het ziekenhuis alsnog ontslag aan.

Advocatenwerk

De zaak belandde bij de kantonrechter en het werd advocatenwerk. Het unithoofd verdedigde zich goed en het hele verloop van het arbeidsconflict viel erg slecht bij de rechter. In plaats van de reguliere transitievergoeding van € 47.000 veroordeelde de rechter het Haga Ziekenhuis uiteindelijk tot € 243.000 aan transitievergoeding, schadevergoeding, advocaatkosten en nabetaling salaris.

De aanpak van de werkgever is van het begin af aan vreemd geweest. Toch had dit arbeidsconflict nog opgelost kunnen worden als partijen in een vroeg stadium een mediator hadden ingeschakeld en in alle rust, rekening houdend met de standpunten van beide partijen, samen tot nieuwe afspraken waren gekomen. In dat geval had het arbeidsconflict het Haga Ziekenhuis niet zo’n hoge vergoeding gekost.

Beide partijen verliezen

In plaats daarvan koos het ziekenhuis voor de inschakeling van een advocaat. Het conflict werd op de spits gedreven, met veel stress en baanverlies voor de werkneemster en een enorme schadepost voor het ziekenhuis.

Bent u zelf in een conflict met uw werkgever betrokken? Of komt u er als werkgever niet uit met een werknemer? Ik ben mediator in Den Haag en heb – samen met de betrokken partijen – al veel van dit soort conflicten tot een bevredigende oplossing gebracht. Neem contact op of bel mij: 0610949917 voor een vrijblijvend gesprek.

Meer lezen

Kwart miljoen voor zorghoofd die eigen fouten moest verzinnen (RTL-Z).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.