Mediation kan Zwarte Pietprobleem in Breda niet oplossen

In Breda heeft men tevergeefs getracht om het Zwarte Pietprobleem met behulp van mediation voor alle belangengroepen op een bevredigende wijze op te lossen. De partijen kwamen niet bij elkaar. Daardoor zal Breda in vroeg december waarschijnlijk bevolkt worden door pieten van allerlei pluimage: zwart, grijs, roetveeg, schoorsteen en ‘builenpest’. Het doel van mediation, een oplossing vinden waar iedereen mee kan leven, is niet gehaald.

Veel partijen

Het initiatief tot mediation om het meningsverschil rond het Zwarte Pietprobleem met mediation op te lossen was door de gemeenteraad genomen naar aanleiding van een motie van PvdA/GroenLinks, SP, D66 en CDA opdat ‘alle ouders en kinderen, ongeacht achtergrond, zich zoveel als mogelijk moeten kunnen herkennen in de sinterklaasviering’. Tijdens de tweede bijeenkomst, eind augustus, zaten het Sinterklaascomité Breda, stichting Radar, BO Breda (tegen institutioneel racisme), Bestuurlijk Overleg Breda (vereniging van schoolbesturen), vertegenwoordigers uit het basis- en voortgezet onderwijs, Kober kinderopvang en het sinterklaascomité Prinsenbeek aan tafel.

Terwijl de meeste partijen aan tafel voorstander waren voor de landelijke lijn, waarbij voor roetveegpiet is gekozen, bleef het Sinterklaascomité Breda voorstander van zwarte of grijze piet. Mediator was oud-burgemeester Peter van der Velden. Hij zag toch een lichtpuntje: ‘Gesprekspartners hebben elkaar leren kennen. Standpunten zijn verduidelijkt, dat is de waardevolle opbrengst van het proces.’ Een magere oogst.

De standpunten verharden zich

Het nadeel van een mislukte mediation is dat de standpunten zich daarna verharden. Zo heeft de actiegroep Breda Kan Het inmiddels gedreigd met harde acties rond het kinderfeest. Wellicht was het beter geweest als men een ervaren mediator met kennis van interculturele mediation had ingeschakeld in plaats van een oud-burgemeester.

Heeft u ook een conflict of meningsverschil op te lossen op maatschappelijk of intercultureel gebied? Neem dan contact op of bel mij: 0610949917 voor een vrijblijvend gesprek.

Meer informatie

Sinterklaascomité Breda beweegt naar Grijze Piet, maar ook ‘grijs’ blijft weerstand oproepen

(foto: Perry Roovers)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.