Misvattingen over zakelijke mediation

Misvattingen over zakelijke mediation - Mediation Eerst

Steeds vaker overweegt men zakelijke mediation als alternatief bij het oplossen van een conflict of meningsverschil in de zakelijke sfeer. Een goede zaak natuurlijk, maar ook wij merken in de praktijk dat er nog veel misverstanden zijn over zakelijke mediation. Onlangs kwamen wij een helder artikel tegen van drs. Servaas M.M. Vrijburg, die zes bestaande vooroordelen over mediation benoemt en uit de weg ruimt.

Zakelijke mediation is geen rechtszaak

Juist omdat mediation – vaak terecht – wordt gezien als een alternatief voor een gang naar de rechter, denken sommige mensen dat een mediator een soort alternatieve rechter is. Niets is minder waar. Bij een rechter leggen twee partijen een geschil voor, waarna de rechter zich, vaak aan de hand van bewijsstukken, een mening vormt. Vervolgens neemt hij een beslissing en spreekt hij een vonnis uit. Met dat vonnis zullen beide partijen, of ze het leuk vinden of niet, dan mee moeten doen.

Bij mediation hoeft er zelfs geen conflict te zijn. Er zijn wel altijd twee partijen die verschillende belangen kunnen hebben. Een mediator helpt die partijen om een oplossing te bereiken waar beide partijen vrede mee kunnen hebben. Het eindresultaat heeft daardoor dus altijd de goedkeuring van beide partijen. Dát is het wezenlijke verschil tussen mediation en een rechtszaak. Een mediator heeft geen mening, maar faciliteert.

Andere misvattingen

Vrijburg toont een aantal andere misvattingen en legt uit hoe het wel gaat bij zakelijke mediation. De kern is dat de partijen vanuit hun eigen optiek de mediation ingaan en, met begrip voor elkaars standpunt, tot de beste oplossing proberen te komen. De beste oplossing voor beide partijen. Ook de adviseurs van beide partijen, bijvoorbeeld hun accountant of advocaat, kunnen desgewenst deelnemen aan de mediation. Het komt zelfs steeds vaker voor dat een adviseur mediation aanraadt als methode om tot een gezamenlijke afspraak te komen, zodat partijen vruchtbaar verder kunnen samenwerken.

Conclusie

Zakelijke mediation wordt steeds vaker gebruikt om een vruchtbare oplossing te vinden om goed met elkaar verder te werken. Een rechtszaak zet de zaken vaak op scherp. Meestal is één van de partijen teleurgesteld over een vonnis. Van een vruchtbare samenwerking is na een rechtszaak vaak geen sprake meer. Mediation voorkomt dit.

Wilt u meer weten over zakelijke mediation en wat het voor u kan betekenen? Neem dan contact op of bel mij: 0610949917 voor een vrijblijvend gesprek.

Meer lezen

Mediation bij een zakelijk conflict

De 6 meest voorkomende misverstanden over zakelijke mediation

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.