Partijen gemeente Rotterdam hebben problemen met uitkomst mediation

Tweebosbuurt gemeente Rotterdam woningcorporatie mediation

Gemeente en gerechtshof sturen aan op mediation om een conflict tussen een bewonerscommissie en woningcorporatie Vestia in een stadsvernieuwingsgebied in Rotterdam-Zuid op te lossen. Na vier maanden mediation is er een akkoord. De meeste partijen in de gemeenteraad zijn daar eigenlijk helemaal niet blij mee. Maar kunnen ze de mediation zomaar terzijde schuiven?

Bewoners in Tweebosbuurt willen blijven

In Rotterdam-Zuid is een aanzienlijk stadsvernieuwingsproject gaande. Zeventig bewoners van de Tweebosbuurt willen echter in hun sociale huurwoningen, die men wil gaan slopen, blijven wonen. De Tweebosbuurt ligt in de Afrikaanderwijk tussen de Kop van Zuid, Katendrecht en de Rijnhaven en het beoogde Feyenoord City.

Er zijn al twee processen gevoerd met een verschillend resultaat: 11 woningen mochten van de rechter worden gesloopt, een andere rechter besliste dat de bewoners van 17 woningen in hun huizen mochten blijven wonen. Opvallend is dat in sommige portieken de ene woning gesloopt mag worden, terwijl de bewoners van de andere woning mogen blijven. Gemeente en rechters adviseerden mediation om tot één allesomvattende regeling te komen.

Bij deze mediation tussen de bewonerscommissie en woningcorporatie Vestia bereikten de partijen een overeenkomst. Daarbij mogen zeventig bewoners in de Tweebosbuurt blijven wonen of daarnaar terugkeren als ze al verhuisd zijn.

Gemeente heeft het moeilijk met de uitkomst van de mediation

Partijen van linker- en rechterzijde, inclusief Leefbaar Rotterdam, hebben het moeilijk met dit resultaat van de mediation. Er ligt een uitgebreid raadsbesluit dat bepaalt welke huizen gesloopt worden en hoeveel sociale en vrij sector-huurwoningen en koopwoningen er komen. Nu zeventig sociale huurwoningen in stand blijven, zou de gemeenteraad eigenlijk een nieuw raadsbesluit moeten nemen.

De partijen in de gemeente realiseren zich dat je het resultaat van de mediation niet zomaar kunt wegstemmen. Gerben van Dijk van ChristenUnie-SGP zegt positief te zijn over de mediation, maar maakt zich zorgen over precedentwerking. Duidelijk is dat de bewonerscommissie nu een stuk sterker staat door het bereikte akkoord. Wanneer Vestia nu zou verder procederen is de kans groot dat zij uiteindelijk de zaak verliest. Vestia geeft overigens aan blij te zijn met het resultaat van de mediation.

Wat betekent deze mediation voor andere stadsvernieuwingsprojecten?

Als je jarenlang gelukkig leeft in je woning kun je behoorlijk overdonderd worden wanneer men besluit om jouw huis in het kader van stadsvernieuwing te slopen. Logisch lijkt het om naar de rechter te stappen om jouw huis tegen sloop te verdedigen. Uit de twee procedures die om huizen in de Tweebosbuurt zijn gevoerd blijkt hoe ongewis zo een gerechtelijke procedure is: de ene groep bewoners won de procedure, de andere verloor.

Bij een gerechtelijke procedure ben je o.a. afhankelijk van de vaardigheid van je advocaat en het inzicht van de rechter. Bovendien is het procederen tegen een woningcorporatie of een gemeente een langdurige en kostbare zaak. Ga er maar van uit dat de tegenpartij diepere zakken en meer tijd heeft. Bij mediation wijzen beide partijen een mediator aan die hen helpt om samen tot een oplossing te komen. Je houdt te allen tijde invloed op de mediation en samen bereik je een resultaat waar beide partijen mee kunnen leven. In Rotterdam blijkt bovendien dat gemeente en woningcorporatie zich realiseren dat ze de mediation niet meer kunnen negeren.

Alle betrokken partijen dienen aan de mediation deel te nemen

Uit dit voorbeeld blijkt bovendien dat het belangrijk is dat alle betrokken partijen en deelnemers de beslissing om in mediation te gaan volledig ondersteunen. Zeker als de belangen groot zijn. In dit geval lijkt het erop dat de mediation gebruikt is omdat de rechtsgang niet het gewenste resultaat opleverde. De mediation volgde na twee verschillende uitspraken van de rechter en inmiddels staat er nog een rechtszaak op de rol. Bovendien was de gemeente geen partij in de mediation, terwijl zij wel invloed heeft op het eindresultaat.

Bent u zelf in conflict met een woningcorporatie, gemeente of andere overheidsinstelling (of dreigt er een conflict)? Laten we dan samen verkennen wat mediation voor uw zaak kan betekenen. Neem contact op of bel mij: 0610949917 voor een vrijblijvend gesprek.

Meer informatie

De Rotterdamse Tweebosbuurt: probleem voor links en rechts (NRC)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.