Wanneer kies je voor mediation?

Wanneer kies je voor mediation?

Mediation is eigenlijk geschikt voor alle soorten conflicten. Voor grote en kleine conflicten en voor alle partijen. Dus niet alleen particulieren, maar ook bedrijven, instanties en overheden. En voor alle soorten geschillen, zoals arbeidsconflicten, familiezaken, burenruzies, consumentenzaken en verschil van mening met de gemeente of andere overheid.

Mediation is mogelijk (en vaak beter dan procederen):

  • Als er snel een oplossing moet komen. Hoe eerder het conflict de wereld uit is, hoe beter. Dan kunnen beide partijen verder. Als beide partijen invloed willen hebben op de uiteindelijke uitkomst. Mensen houden zich ook beter aan afspraken waar ze zelf aan hebben meegewerkt.
  • Als er niet alleen juridische zaken, maar ook andere zaken rondom het conflict moeten worden opgelost.
  • Als beide partijen ook na het conflict nog een goede relatie willen of moeten onderhouden. Ga je scheiden en heb je kinderen, dan moet je samen een ouderschapsplan opstellen. Een mediator kan helpen bij het maken van afspraken. Een gezamenlijke oplossing is met name voor de kinderen het beste.
  • Als beide partijen bereid zijn met elkaar te praten. Als beide partijen wel van goede wil zijn, maar communicatieproblemen hebben. Je praat niet meer met elkaar, maar wil eigenlijk wél graag het conflict oplossen. Of je praat nog wel, maar kunt het niet samen eens worden. Een mediator kan je dan helpen.

Dit vind je misschien ook leuk...