Burenruzie draait uit op gevangenisstraf

Burenruzie draait uit op gevangenisstraf - Mediation Eerst

Niet iedereen kan het goed met zijn buren vinden. In Venlo draaide een burenruzie voor één van de buren uit op gevangenisstraf. De 54-jarige man maakte wel heel duidelijk wat hij van zijn buurman vond: hij liet zijn broek zakken en maakte een snijdend gebaar langs zijn keel. Het leverde hem een maand gevangenisstraf op. Dat zal de stemming tussen de buren niet prettiger maken. Terwijl er een veel betere manier was om de problemen op te lossen.

Na jaren escaleert de burenruzie

De buurman die deze gebaren mocht aanzien vertelt dat hij zich al jaren geterroriseerd voelt. Hij heeft diverse malen de politie erbij gehaald, maar telkens als de politie vertrokken was moest hij het weer ontgelden. Hij zegt dat zijn vrouw en hij niet meer kunnen slapen door het lawaai en het bezoek van drugsgebruikers.

Telkens als hij het huis wil verlaten, kijkt hij eerst via zijn camerasysteem of de kust veilig is. En dat camerasysteem… wordt de boze buur fataal. Zowel het de broek laten zakken als de doodsbedreiging worden keurig op beeld gezet en aan de politie getoond. Bij het verhoor door de politie bekend de man direct: ‘Dat ik mijn piemel heb laten zien was een geintje, de snijdende beweging was omdat hij me steeds in de gaten houdt en klaagt.’

Ruziënde buren uit elkaar houden kan niet

De rechter geeft toe dat hij de ruziënde buren niet definitief uit elkaar kan houden, maar hij veroordeelt de dader wel tot drie weken gevangenis (waarvan twee voorwaardelijk). Omdat de boze buur nog in een proeftijd zat vanwege een ander akkefietje, moet hij uiteindelijk een maand de cel in. Bovendien ontvangt het slachtoffer € 700 schadevergoeding in verband met gemaakte kosten voor het camerasysteem.

We betwijfelen of deze man met erg vriendschappelijke gevoelens voor zijn buurman na de gevangenisstraf terugkomt. Burenruzies lopen vaak over lange tijd op en zijn dan eigenlijk niet meer op te lossen. Wat rest is verhuizen. Of, zoals in dit geval, draait de burenruzie op gevangenisstraf uit.

Mediation eigenlijk de enige oplossing

We krijgen in onze praktijk met enige regelmaat te maken met hoog opgelopen burenruzies. Een rechter kan de ruzie niet met een uitspraak oplossen. Zo neemt ook een mediator geen beslissingen over wie gelijk heeft en wie niet. Als onpartijdig bemiddelaar helpt een mediator de buren wel om met elkaar in gesprek te komen en zo het conflict te de-escaleren. Hij kiest nooit partij, maar probeert wederzijds begrip te kweken. Met deze begeleiding kunnen de partijen hun geschillen uitpraten en samen naar een oplossing zoeken. Vaak lukt dat en kunnen de buren elkaar weer vriendelijk gedag zeggen als ze elkaar tegenkomen.

De kans op succes stijgt wanneer je zo vroeg mogelijk het gesprek aangaat. Als de rechter er uiteindelijk aan te pas moet komen, komt het in de regel niet meer goed.

Heeft u zelf problemen met uw buren? Ik ben mediator in Den Haag en heb – samen met de betrokken partijen – al veel van dit soort conflicten tot een bevredigende oplossing gebracht. Neem contact op of bel mij: 0610949917 voor een vrijblijvend gesprek.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.