Als er wat valt te verdelen bij een scheiding

Wanneer de belangen groot zijn versterkt dat de kans op een conflict. Dat is al zo bij een erfenis, bij een scheiding, waarbij emoties vaak een grotere rol spelen, is de kans op een slepend conflict nog veel groter. Zeker als er een flinke boedel is te verdelen.

Toen Jeff Bezos (oprichter van Amazon.com) na 25 jaar van zijn vrouw MacKenzie scheidde, gebeurde dit in goede harmonie. Een uitzondering, zeker als je in aanmerking neemt dat er nogal wat te verdelen was: samen bezaten zij 15% van de aandelen in Amazon.com, ter waarde van $142 miljard! Wij vermoeden hier de hand van een vakbekwame en tactische mediator.

Advocaten of een mediator

Helaas komt het vaker voor dat bij een scheiding beide partners een advocaat inschakelen en via hen de scheiding uitvechten. Beide advocaten hebben de taak het belang van hun klant maximaal te verdedigen, wat niet bepaald bijdraagt aan een vlotte en harmonieuze afhandeling van de scheiding.

Wanneer een scheiding verloopt via mediation, kiezen beide partners samen één mediator, een onpartijdige bemiddelaar. Hij of zij brengt de wensen van beide echtelieden in kaart en stelt, ook weer samen met hen, vast waaruit de boedel bestaat. Dan helpt hij hen in alle openheid en rekening houdend met beider belangen om tot een goede verdeling te komen, een oplossing waar beide partijen vrede mee kunnen hebben.

Juist omdat de mediator niet de belangen van de één boven die van de ander hoeft (en mag) stellen, komen partijen sneller tot een bevredigende oplossing. De partners zullen daarom in een goede sfeer uit elkaar gaan, wat positief voor hen is, maar bijvoorbeeld ook voor hun eventuele kinderen.

Minder kosten

Een ander voordeel is dat een mediator minder kost dan een advocaat, terwijl je van de laatste er twee nodig hebt. Daarmee wordt die boedel ook minder belast. Dat is wel zo prettig, zeker als die boedel geen Bezos-achtige proporties heeft.

Zit u zelf in een scheidingsproces (al dan niet met een flinke boedelverdeling)? Ik ben mediator in Den Haag en heb – samen met de betrokken partijen – al veel van dit soort conflicten tot een bevredigende oplossing gebracht. Neem contact op of bel mij: 0610949917 voor een vrijblijvend gesprek.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.