Meningsverschil over het te voeren beleid?

"Verschil van mening over het te voeren beleid"?
"Verschil van mening over het te voeren beleid"?

Bekijk die gezichten van dit bestuur eens; ze kunnen het duidelijk niet met elkaar vinden. Als een meningsverschil over het te voeren beleid uitmondt in een conflict binnen de directie, kan er een gevaarlijke situatie voor het bedrijf ontstaan. Wat zijn de gevaren en belangrijker: hoe los je het conflict op?

Binnen de directie van een bedrijf zal iedere directeur een eigen mening hebben over het te voeren beleid. In overleg met de andere directeuren kom je samen tot de beste oplossing voor iedere zakelijke uitdaging. Dat is de gebruikelijke situatie. Er zijn omstandigheden dat het echter helemaal mis gaat en er een conflict ontstaat tussen directieleden onderling of tussen directie en de raad van commissarissen.

Oorzaken

Financiële belangen kunnen een belangrijke oorzaak zijn voor een conflict binnen de top van het bedrijf. De één wil bijvoorbeeld investeren in groei, de ander ziet meer in rendement op korte termijn. Of de verhouding tussen het aandeel van de directeuren in de zaak voelt scheef. Ook karakters kunnen op den duur botsen.

Een conflict ontstaat

Als het verschil van mening niet tijdig wordt opgelost, kunnen er onwerkbare situaties ontstaan. Directeuren praten niet meer met elkaar, gaan met hun verantwoordelijke beleid hun eigen gang of nemen geen belangrijke beslissingen meer. Als het conflict helemaal escaleert, worden er advocaten bijgehaald en wordt er misschien zelf een directeur geschorst of ontslagen. Zo’n hoog opgelopen conflict kan het voortbestaan van het bedrijf in gevaar brengen.

Mediation

Aangezien alle directeuren belangen bij de zaak hebben, bijvoorbeeld als aandeelhouder of als inkomen, is de beste oplossing toch om er samen uit te komen. Als dat met elkaar niet lukt, is de inschakeling van een mediator de beste oplossing.

Een mediator zal in gesprekken met de belanghebbenden gaan zoeken naar de werkelijke reden van het conflict. Hij/zij zal proberen de directeuren begrip te laten krijgen voor de belangen en meningen van elkaar. Vervolgens zal hij samen met de directeuren zoeken naar de beste oplossing van het conflict. Daarbij levert waarschijnlijk iedereen iets in, maar wint ook iets. Alle partijen hebben dan een aandeel in de oplossing van het conflict. Het meningsverschil over het te voeren beleid wordt daarmee niet alleen opgelost, maar het bedrijf wordt waarschijnlijk ook gered van een bestuurscrisis en de ondergang.

Wacht niet te lang

Belangrijk is om in een zo vroeg mogelijk stadium de ernst van het conflict te onderkennen. Zo kun je de schade voor het bedrijf zo gering mogelijk houden. Ten eerste beperkt dat de operationele schade voor het bedrijf. Het maakt echter ook de kans om tot een oplossing te komen veel groter. Bovendien kost een juridisch conflict met advocaten erbij veel meer dan mediation.

Wordt u als bestuurder zelf geconfronteerd met een conflict? Ik ben mediator in Den Haag en heb – samen met de betrokken partijen – al veel van dit soort conflicten tot een bevredigende oplossing gebracht. Neem contact op of bel mij: 0610949917 voor een vrijblijvend gesprek.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.