Mediator Annette van Riemsdijk: ‘een mediator staat tussen partijen’

Mediator Annette van Riemsdijk een mediator staat tussen partijen - Mediation Eerst

Recent lazen wij een interessant interview met juriste en mediator Annette van Riemsdijk op Rechtencirquit.nl. Van Riemsdijk speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van mediation als middel om conflicten op te lossen, zowel nationaal als internationaal. Tegenwoordig heeft zij haar eigen familierecht- en mediationkantoor in Bilthoven. Als iemand die zowel advocaat, mediator als kinderrechter-plaatsvervanger is kan zij goed het belang van mediation aanduiden.

Van internationaal naar familierecht

Annette van Riemsdijk begon haar carrière als advocaat in het internationale recht. Na een paar jaar was ze daar wel klaar mee. Ze ervaarde dat de hoofd legal van een grote onderneming toch niet echt betrokken was bij wat een conflict voor invloed had. Daardoor kreeg zij een grote interesse in de psychologische effecten van een conflict. Die psychologische effecten zijn juist zo groot in het familierecht.

Het familierecht werd uiteindelijk haar specialisme. Als advocaat familierecht ervaarde zij in de praktijk vaak dat mediation een beter middel dan een rechtszaak is om een conflict in de familiaire sfeer op te lossen. Ze legt het in één zin briljant uit: ‘Een rechter staat boven partijen, een advocaat naast partijen en een mediator staat tussen partijen.’

Mediation

In die jaren had mediation nog weinig bekendheid als methode voor conflictoplossing. Van Riemsdijk had een belangrijke rol bij de ontwikkeling van mediation, zowel nationaal als internationaal. Ze richtte met anderen het Nederlands Mediation Instituut (nu Mediators Federatie Nederland), het International Mediation Institute (IMI) en Mediators Beyond Borders (MBB) op. Met haar internationale ervaring trad zij succesvol op als mediator in verschillende belangrijke internationale conflicten.

Als kinderrechter-plaatsvervanger ervaart zij vaak in de praktijk hoeveel schade een scheiding van de ouders bij kinderen kan aanrichten. De onhandigheid van de advocaten van de echtelieden valt haar daar in het bijzonder bij op. Veel scheidingen zouden helemaal niet voor de rechter moeten komen. Inderdaad, mediation is dan, voor ouders én kinderen, een veel betere methode. Uiteindelijk moeten de partners, juist vanwege de kinderen, met elkaar verder kunnen.

Zelf betrokken bij een familieconflict?

Bent u zelf betrokken bij een familieconflict? Wellicht een scheiding, erfenis of financiële kwestie? Bekijk, voordat u een advocaat inschakelt, ook eens de mogelijkheden van mediation. Mediation is in veel gevallen een goedkopere en prettigere manier om een familieconflict op te lossen. Ik ben mediator in Den Haag en ondersteun regelmatig familieleden om op een bevredigende wijze hun conflicten op te lossen. Neem contact op of bel mij: 0610949917 voor een vrijblijvend gesprek.

Bron

Mediator Annette van Riemsdijk: ‘‘Een rechter staat boven partijen, een advocaat naast partijen en een mediator staat tussen partijen.’’

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.