Meer relatieproblemen door coronacrisis

Relatietherapeuten, advocaten en mediators merken momenteel dat er meer relatieproblemen ontstaan door de coronacrisis. Na drie maanden lockdown in Nederland zijn veel relaties onder druk komen staan. De zomervakanties is ieder jaar al een grote veroorzaker van scheidingen doordat men als partners drie weken permanent met elkaar geconfronteerd wordt. U kunt zich dus voorstellen wat drie maanden samenzijn voor een impact heeft.

Nog even wachten met naar de rechter stappen

Alhoewel de lockdown-maatregelen nu stapsgewijs worden opgeheven, is de ‘schade’ bij veel relaties al onherstelbaar. Dat voelt men in ieder geval vaak zo. Juist nu het licht aan het eind van de coronatunnel zichtbaar is, is het verstandig om nog even geen definitieve beslissingen te nemen. Advocaten inschakelen en een echtscheidingsprocedure uitvechten is immers een kostbare en emotioneel zware stap.

Mediation is een betere oplossing

Als u nu een scheiding overweegt, is het verstandig om eerst een samen met een mediator te gaan praten. Een mediator is een onpartijdig bemiddelaar, die samen met u zoekt naar de beste manier om uw relatieconflict op te lossen. Hij zal in eerste instantie zoeken naar wat er werkelijk als probleem ervaren wordt. Zijn de problemen binnen uw huwelijk of relatie werkelijk onoplosbaar of kan hij u helpen om deze samen op te lossen? Juist in relaties spelen emoties een grote rol. Mediation kan een kalmerend effect hebben.

Maar ook als een relatie of huwelijk niet meer te redden is, kan een mediator u goed helpen. Wanneer u ieder een eigen advocaat inschakelt is de kans groot dat het conflict alleen maar groter wordt. Een advocaat hoeft immers geen rekening te houden met de belangen van de ander. Bij mediation streeft de mediator er juist naar het conflict zoveel mogelijk te de-escaleren. Zo kom je tot een oplossing waar beide partners goed mee kunnen leven.

Als er kinderen zijn

Zeker wanneer bij de scheiding ook kinderen betrokken zijn, kan een ‘vechtscheiding’ veel schade opleveren. Ook al gaat u uit elkaar, u zult de komende jaren nog regelmatig met elkaar te maken hebben. Wanneer u met hulp van een mediator goede onderlinge afspraken maakt heeft u daar nog jaren voordeel van. En uw kinderen zullen het zeer waarderen als de vrede bewaard blijft.

Wat kunt u nu doen?

Neem geen overhaaste stappen wanneer er relatieproblemen ontstaan door de coronacrisis. Ga eerst eens een verkennend gesprek met een mediator aan. Samen kunnen we dan overleggen wat de werkelijke problemen zijn en wat de beste oplossing is. Ik ben mediator in Den Haag en heb – samen met de betrokken partijen – al veel van dit soort conflicten tot een bevredigende oplossing gebracht. Neem contact op of bel mij: 0610949917 voor een vrijblijvend gesprek.

Ook interessant

In dit artikel op RN7 geeft relatietherapeut Ziggy Sperling-Zweers uit Nijmegen een aantal nuttige tips om de coronacrisis samen beter door te komen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.