Ondernemingskamer stelt mediator aan om bedrijf te ontvlechten

Rechter stelt mediator aan in conflict SLK
Het pand van SLK en Partners te Eindhoven - foto Google.

De Ondernemingskamer stelt in een hoog opgelopen ruzie tussen aandeelhouders Adick Koot en Ries Ligtvoet een mediator aan om te zorgen dat beide partners zelfstandig verder kunnen. De aandeelhouders van Samenwerking Ligtvoet Koot (SLK) en Partners, leverancier van sportkleding en -accessoires, zijn niet meer in staat goed samen te werken. Een mediator moet nu zorgen dat de zakelijke belangen ontvlecht worden.

Oud-PSV’ers in de clinch

Koot, oud-profvoetballer bij o.a. PSV, en Ligtvoet, voorheen PSV-fanshop, werken sinds 2002 in SLK samen. Het bedrijf, dat circa € 10 mln omzet, maakt nog steeds winst, maar volgens Ligtvoet is het keerpunt nabij. Ligtvoet wil alleen met het bedrijf verder, maar over de hoogte van een uitkoopsom voor Koot zijn partijen het oneens.

Op 30 januari kwam de zaak voor bij de Amsterdamse Ondernemingskamer. Advocaten trokken flink van leer om de tegenpartij zwart te maken, waarbij het vooral ging over privé-onttrekkingen van zakelijk vermogen. Voor de rechters was het al snel duidelijk dat verdere samenwerking binnen het bedrijf niet meer werkbaar is.

Ondernemingskamer stelt mediator aan

Eén van de partijen zal dus het bedrijf moeten verlaten en heeft dan natuurlijk recht op een afkoopsom. Een slepende rechtszaak over de financiële afhandeling lijkt voor de hand te liggen, maar de Ondernemingskamer beschermt de ondernemers tegen henzelf door een mediator aan te stellen. Deze onpartijdig bemiddelaar zal – in overleg met beide partijen – trachten een overeenkomst te bereiken waar beiden mee kunnen leven.

Rechtszaken binnen een bedrijf, zeker wanneer er grote financiële belangen zijn, kunnen lang duren en veel geld kosten. Behalve dat beide partijen veel geld kwijt zijn aan advocaten, stagneert in de tussentijd ook het bedrijf, waardoor er een grote kans is dat er uiteindelijk niets te verdelen is. Het is een positieve ontwikkeling dat ook een rechter voor mediation kiest. Er is nu een grotere kans dat partijen in goede vrede uit elkaar gaan.

Niet elke zaak is geschikt voor mediation, maar er wordt nu nog te vaak naar het middel van de rechtszaak gegrepen. Elders schreven wij al over de voordelen van mediation bij een zakelijk conflict, zowel intern als extern. Partijen kunnen zelf de keuze voor mediation maken. Het is een goede ontwikkeling om te zien dat ook rechters die keuze maken, als partijen zelf nog niet zover zijn.

Bent u zelf verwikkeld in een zakelijk conflict? Ik ben mediator in Den Haag en heb – samen met de betrokken partijen – al veel van dit soort conflicten tot een bevredigende oplossing gebracht. Neem contact op of bel mij: 0610949917 voor een vrijblijvend gesprek.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.