Trend: steeds minder scheidingen komen voor de rechter

Steeds minder scheidingen komen voor de rechter

Dat een scheiding standaard voor de rechter wordt uitgevochten is – gelukkig – steeds minder vanzelfsprekend. Uit een onderzoek bij scheidingen in de afgelopen twee jaar blijkt dat in slechts 6% van de gevallen de rechter een uitspraak moest doen. Daarmee komen steeds minder scheidingen voor de rechter. Tien jaar geleden was dat nog 31%. Mediators worden tegenwoordig het meest ingeschakeld bij een scheiding. Ter gelegenheid van de tiende Dag van de Scheiding (11 september 2020) heeft de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) onder ruim 500 stellen die de afgelopen twee jaar zijn gescheiden een onderzoek laten uitvoeren.

Steeds meer in onderling overleg

De partners regelen steeds meer in onderling overleg, met of zonder tussenkomst van een mediator. In een kwart van de gevallen wordt partneralimentatie vastgesteld. Daarbij houdt 62% vast aan de wettelijke termijn (12 jaar voor 1 januari 2020, of tegenwoordig 5 jaar).

Wat betreft de zorg voor de kinderen gaat dat onderling overleg ook steeds vaker door ná de scheiding: men kiest in 34% van de gevallen voor een vorm van co-ouderschap. In 2011 was dat slechts in 25% van de gevallen zo. Bijna de helft van de ex-partners vindt dat co-ouderschap het uitgangspunt zou moeten zijn. Opvallend is dat mannen vaker voorstander zijn van co-ouderschap dan vrouwen (60% vs. 40%). Mannen vinden ook vaker dan vrouwen dat het contact met beide ouders gelijk moet blijven (69% vs. 57%).

Mediation mogelijk door meer gelijkwaardigheid

Doordat huwelijkspartners zich steeds vaker als gelijkwaardig beschouwen (tijdens en na het huwelijk) is er meer ruimte voor mediation. Een mediator helpt de partners bij een scheiding om de emoties onder controle te houden en de scheiding in redelijkheid af te handelen. Mediation voorkomt zo een ‘vechtscheiding’. Zowel de partners als de eventuele kinderen profiteren daarvan.

Meer weten?

Heeft u het gevoel dat het niet meer goedkomt met uw huwelijk en wilt u meer weten over hoe mediation kan helpen bij een scheiding? Neem dan contact op of bel mij: 0610949917 voor een vrijblijvend gesprek.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.